Wintervoorraad
De herfst is aangebroken. Vorige week was het nog mooi weer, dus lekker om buiten bollen te planten. Maar nu is de storm losgebarsten. Dat geeft tijd om binnen aan de wintervoorraad te werken. De valappels kun je niet lang bewaren, dus die zijn prima voor de appelmoes (of liever -compote in ons geval). De schillen en klokhuizen koken we en van het sap wordt ouderwetse Appeldrup gemaakt. Wellicht is het een Zeeuwse of Vlaamse benaming, maar het geeft precies aan wat het is: het sap dat uit de appelschillen drupt. En dat wordt (evt met extra suiker) ingekookt tot gelei. Als je het nog langer zou laten inkoken, krijg je appelstroop 😊.
Verder een nieuwe combinatie voor jam uitgeprobeerd: appel-pompoen. Misschien de volgende keer nog wat herfstige kruiden er aan toe voegen, maar deze is ook al erg goed gelukt.
Als laatste staat nog een bak met augurken te ‘weken’ met zout. Dat gaat straks in de potten met azijn en suiker voor een lekkere zoet-zuur. Eerst nog wat etiketten printen, knippen en plakken.
Wij komen de winter wel door…

De vakantie is voorbij
Dit vind je misschien ook leuk
Meidoornhaag eruit
28 december 2024
Bloemenweide gemaaid
30 oktober 2024